Imatge

Tramvies de Montpeller i trens a Ni√ßa d’Ausseruna i Ribesaltes (19/03/2016).

Totes les sortides s√≥n diferents, encara que aquesta ho va ser m√©s si cap. Havia de ser la t√≠pica estada repartida entre l’estaci√≥ de Cousan i el tur√≥ de Nissa. I aix√≠ va comen√ßar el dia, per√≤ com ja comentar√© m√©s tard, vaig canviar d’idea i aix√≤ em va permetre con√®ixer una de les xarxes de tramvies mes extenses de Fran√ßa. Vam sortir, com sempre, poc despr√©s de les quatre del mat√≠ de casa, arribant abans de les set a Narbona, ciutat que creuem i despr√©s de passar al costat de l’estaci√≥ continuem fins Cousan. Dani es va quedar all√† la resta del mat√≠ i jo em vaig dirigir al tur√≥ de Nissa, al costat de la llacuna on les cames llargues no pararien de piular per espantar qualsevol perill, fins i tot a vegades s’acostaven a mi per fer-me plantejar la meva estada costat de l’aigua . Al cap d’una bona estona de estar all√° i de pensar en donar-li un nou aire a l’excursi√≥ va sortir cap a Montpeller, la resta ho veureu en imatges i el llegireu en els meus comentaris.

Todas las salidas son diferentes, aunque esta lo fu√© mas si cabe. Iba a ser la t√≠pica estancia repartida entre la estaci√≥n de Coursan y la colina de Nissan. Y as√≠ empez√≥ el dia, pero como ya comentar√© mas tarde, cambi√© de idea y eso me permitio conocer una de las redes de tranvias mas extensas de Francia. Sal√≠mos, como siempre poco despues de las cuatro de la ma√Īana de casa, llegando antes de las siete a Narbona, ciudad que cruzamos y despu√©s de pasar junto a la estaci√≥n continuamos hasta Coursan. Dani se quedo all√≠ el resto de la ma√Īana y yo me dirig√≠ a la colina de Nissan, junto a la laguna donde las cig√ľe√Īuelas no pararian de piar para auyentar cualquier peligro, incluso a veces se acercaban a m√≠ para hacerme plantear mi estancia junto al agua. Al cabo de un buen rato de estar alli y de pensar en darle un nuevo aire a la excursi√≥n sali hacia Montpellier, el resto lo vereis en imagenes y lo leereis en mis comentarios.


Nissa d’Ausseruna/Nissan-lez-Ens√©rune


25297096703_1b0d5c4026_b.jpg
Imatge #1. 09:19 hores.- Sncf AGC Z 27500 n/id. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Unitat el√®ctrica de la s√®rie AGC Z 27500 sense identificar en direcci√≥ nord, segurament fent un Ter Cervera-Aviny√≥.¬†Espa√Īol¬†Unidad el√©ctrica de la serie AGC Z 27500 sin identificar en direcci√≥n norte, seguramente haciendo un Ter Cerb√©re-Avignon.¬†

BB 27179M
Imatge #2. 09:32 hores.- Europorte France 27179M. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Aquest tren sol passar tots els dissabtes que he estat en aquest punt al voltant de les 09:30 hores del mat√≠. La majorpart de les vegades les locomotores que el traccionen solen portar la lliurea vermella i blanca de Europorte per√≤ tamb√© √©s f√†cil veure-les amb la decoraci√≥ gris plata d’Akiem que √©s l’empresa propiet√†ria d’aquestes m√†quines. Aquesta unitat √©s la BB 27179M, va ser posada en servei el 2006 i llogada a Sncf FRET, va lluir la lliurea verda fins a 2011 quan va rebre la decoraci√≥ actual a m√©s d’una reforma en qu√® tamb√© se li van instal¬∑lar pantos tipus Mid√≠, va ser llavors quan va passar a Europorte en r√®gim de lloguer.¬†Espa√Īol¬†Este tren suele pasar todos los s√°bados que he estado en este punto alrededor de las 09:30 horas de la ma√Īana. La mayotia de las veces las locomotoras que lo traccionan suelen llevar la librea roja y blanca de Europorte pero tambi√©n es facil verlas con la librea gris plata de Akiem que es la empresa propietaria de estas maquinas. Esta unidad es la BB 27179, fu√© puesta en servicio en 2006 y alquilada a Sncf FRET, luci√≥ la librea verde hasta 2011 cuando recibi√≥ la decoraci√≥n actual ademas de una reforma en la que tambien se le instalaron pantos tipo Mid√≠, fu√© entonces cuando pas√≥ a Europorte en r√©gimen de alquiler.¬†

25925789145_eba08b4eec_b.jpg
Imatge #3. 09:52 hores.- Sncf BB 26105. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Tren de contenidors cisterna a c√†rrec de la Sybic de Sncf BB 26105. S√≥n molts els serveis id√®ntics a aquest que al llarg del dia podrem fotografiar en aquest tram. En un dissabte normal hem pogut observar fins a deu d’aquests trens compostos per locomotora Sybic amb contenidors-cisterna. Aquesta unitat va entrar en servei el 17 de desembre de 1992, actualment llueix la lliurea “orange” tot i que al principi va estar pintada amb la decoraci√≥ “fant√īme”. Les locomotores d’aquesta s√®rie s√≥n bitensi√≥ 25 kV 50 Hz /1.5 kV CC, i la seva velocitat m√†xima √©s de 200 km / h. I aix√≠ mentre esperava el pas de m√©s combois des del meu mirador a sobre el tur√≥ de la Llacuna de Nissa vaig pensar que darrerament anava sempre al mateix lloc i sempre enxampava els mateixos trens aix√≠ que em vaig dir.. ¬ŅPer que no busques un altre lloc des d’on fotografiar avui? En aquell moment vaig recordar la ciutat de Montpeller i els seus tramvies, aix√≠ que sense pensar-m’ho dues vegades vaig deixar el lloc on portava una bona estona i vaig agafar l’autovia en direcc√≥n a la capital del Llenguadoc-Rossell√≥. Vaig trobar r√†pid les vies del tramvia i vaig poder aparcar al costat d’elles. Va sortir del cotxe i em vaig disposar a descobrir una ciutat nova per a mi. ¬†Espa√Īol¬†Tren de contenedores cisterna a cargo de la sybic de Sncf BB 26105. Son muchos los servicios id√©nticos a este que a lo largo del dia podremos fotografiar en este tramo. En un sabado normal hemos podido observar hasta diez de estos trenes compuestos por locomotora sybic mas contenedores-cisterna. Esta unidad entro en servicio el 17 de diciembre de 1992, actualmente luce la librea “orange” aunque en un principio estuvo pintada con la decoraci√≥n “fant√īme”. Las locomotoras de esta s√©rie son bitensi√≥n 25 kV 50 Hz /1.5 kV CC, y su velocidad m√°xima es de 200 km/h. Y as√≠ mientras esperaba el paso de mas convoyes desde mi oteadero sobre la colina de la Laguna de Nissan pens√© que ultimamente iba siempre al mismo sitio y siempre pillaba los mismos trenes asi que me dije..¬ŅPor que no buscas otro lugar desde donde fotografiar hoy? En ese momento me acord√© de Montpellier y sus tranvias, asi que sin pens√°rmelo dos veces dej√© el lugar donde llevaba un buen rato y tom√© la autovia en direcc√≥n a la capital del Languedoc-Roussillon. Encontre r√°pido las vias del tranvia y pude aparcar al lado de ellas. Sal√≠ de mi Volkswagen y me dispuse a descubrir una ciudad nueva para m√≠.


Montpelhièr/Montpellier


Montpellier_tramway_map
Imatge #4. РPlanol esquemàtic de la xarxa de tramvies de Montpeller a Juliol de 2017. Font: TaM 3M©.

Catal√†¬†Quan vaig visitar el sistema de tramvies d’aquesta ciutat, la configuraci√≥ de la xarxa no era igual que en aquest mapa ja que el mar√ß del 2016 encara no s’havia inaugurat el tram Saint Denis-Louis Blanc de la l√≠nia 4, que permet√© convertir la l√≠nia en circular, aix√≤ va succeir el 2 de juliol del 2016. A partir d’aquest dia els tramvies d’aquesta l√≠nia lluirien l’indicador de l√≠nia com 4a o 4b depenent del sentit de gir dins del cercle.¬†Espa√Īol¬†Cuando visit√© el sistema de tranvias de esta hermosa ciudad, la configuraci√≥n de la red no era igual que en este mapa ya que en marzo de 2016 aun no se habia inaugurado el tramo Saint Denis-Louis Blanc de la linea 4 que permitl√≥ convertir la linea en circular, esto sucedi√≥ el 2 de julio del 2016. A partir de ese dia los tranvias de esta linea lucirian el indicador de linea como 4a o 4b dependiendo del sentido de giro dentro del c√≠rculo, siendo la 4a la que sigue el sentido de las agujas del reloj y la 4b a la inversa.

28028670214_9f774871f6_b.jpg
Imatge #5. 11:22 hores.- Alstom Citadis 302, unitat 2056, linia 2 a la Carrièira de Maurin. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†En poc menys d’una hora vaig arribar a la capital occitana, vaig prendre una autovia gratuita, la A75 que va a Millau i Clarmont d’Alv√®rnia fins al poble de Clarmont d’Erau, alla es pren la ruta A750 fins a Montpeller. No va ser dificil encertar un carrer amb tramvies ja que la xarxa montpellerina es bastant densa i al poc d’entrar al casc urb√† ja vaig trobar les primeres vies, vaig poder aparcar al costat del tramvia i tan sols sortir del vehicle i prendre la bossa de la c√†mera es sent√≠ el soroll d’un convoi que s’acostava pel sud, vaig agafar la c√†mera, ¬†vaig enfocar i disparar…i ja tenia el meu primer tramvia de Montpeller. Es tractava de la unitat 2056 “Guillaume Pellicier” del model Alstom Citadis 302 fent un servei a la linia 2.¬†Espa√Īol En poco menos de una hora llegu√© a la capital occitana, tom√© una autov√≠a gratuita, la A75 que va a Millau y Clermont-Ferrand hasta el pueblo de Clermont-L’h√©rault, all√≠ se toma la ruta A750 hasta Montpellier. No fue dif√≠cil acertar una calle con tranv√≠as ya que la red montpellerina es bastante densa y al poco de entrar en el casco urbano ya encontr√© las primeras v√≠as, pude aparcar junto al tranv√≠a y tan s√≥lo salir del veh√≠culo y tomar la bolsa de la c√°mara se oy√≥ el ruido de un convoy que se acercaba por el sur, cog√≠ la c√°mara, enfoqu√© y dispar√© … y ya ten√≠a mi primer tranv√≠a de Montpellier. Se trataba de la unidad 2056 “Guillaume Pellicier” del modelo Alstom Citadis 302 haciendo un servicio en la linea 2.

25286308283_e102bd88c2_b.jpg
Imatge #6. 11:32 hores.- Alstom Citadis 402, unitat 2095, linia 2. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Una mica m√©s cap al centre vaig trobar ¬†la parada Rondolet que serveix, a m√©s del sector, l’oficina central de La Poste (Correus nacionals de Fran√ßa), all√† vaig poder fotografiar la unitat Alstom Citadis 402 amb el n√ļmero de s√®rie 2095 allunyant-se del centre i fent un torn de la l√≠nia 2.¬†Espa√Īol¬†Un poco mas hacia el centro est√° la parada Rondolet que sirve, ademas del sector propio, la oficina central de La Poste (Correos nacionales de Francia), alli pude fotografiar la unidad Alstom Citadis 402 con el n√ļmero de serie 2095 alejandose del centro y haciendo su turno en la linea 2.

25794240932_777c3c2f49_b.jpg
Imatge #7. 11:35 hores.- Alstom Citadis 302 n√ļmero 2032. Foto: ANGEL BADAL¬©.

Catal√†¬†Encara al carrer de Jules Ferry ¬†i a poc d’entrar a la pla√ßa d’August Gibert fotografio la unitat Alstom Citadis 302 amb n√ļmero de s√®rie 2032, batejada “Ville de Saussan” i amb lliurea dissenyada per Christian Lacroix fent un servei a la l√≠nia 4 amb final a Saint-Denis, uns mesos abans de tancar-se el bucle d’aquesta l√≠nia i convertir-se en circular.¬†Espa√Īol¬†Todavia en la calle de Jules Ferry y a poco de entrar en la plaza de August Gibert fotografio la unidad Alstom Citadis 302 con n√ļmero de serie 2032, bautizada “Ville de Saussan” y con librea dise√Īada por Christian Lacroix haciendo un servicio en la linea 4 con final en Saint-Denis, unos meses antes de cerrarse el bucle de esta linea y convertirse en circular.

25794226882_217d2489c6_b.jpg
Imatge #8. 11:37 hores.-Alstom Citadis 402 -en primer terme la untat 2073-, linia 3, estació de Sant Roc. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Si hi ha alguna cosa que t√© varietat en la xarxa de Montpeller s√≥n les lliurees dels tramvies. Aqu√≠ podem veure dos unitats Alstom Citadis 402 de la l√≠nia 3 despr√©s d’haver-se creuat davant de l ‘estaci√≥ de Sant-Roc. La unitat mes propera √©s la 2073 i com la seva companya llueix una de les dues lliurees dissenyades per Christian Lacroix. El tramvia m√©s allunyat circula pel carrer Jules Ferry i en pocs metres girar√† cap al carrer Pont de Lattes per arribar a la seg√ľent parada a la Place Carnot. El mes proper a nosaltres esta a punt d’entrar a la rue de la R√©publique.¬†Espa√Īol¬†Si existe algo donde hay variedad en la red de Montpellier es en las libreas de los tranv√≠as, Aqu√≠ podemos ver a dos unidades Alstom Citadis 402 de la linea 3 despu√©s de haberse cruzado delante de la estac√≥n de Saint-Roc. La unidad mas cercana es la 2073 y como su compa√Īera luce una de las dos libreas dise√Īadas por Christian Lacroix. El tranvia mas alejado circula por la calle de Jules Ferry y en pocos metros girar√° hacia la calle Pony de Lattes para llegar a la siguiente parada en la Place Carnot. El mas cercano a nosotros esta a punto de girar en la plaza para tomar la rue de la R√©publique.

25286259423_928912d9d6_b.jpg
Imatge #9. 11:40 hores.- Alstom Citadis 302, unitat 2063, linia 2. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Unitat Alstom Citadis 302 amb el n√ļmero de s√®rie 2063 i batejada com “Franceze de Cezelli” sortint de la carri√®ira Magalona creua la pla√ßa de l’estaci√≥, anomenada place August Gibert per prendre el carrer de Jules Ferry. Aquesta unitat realitza un servei de la l√≠nia 2 limitat a Sabines. Llueix una lliurea anomenada “Fleurie”.¬†Espa√Īol¬†Unidad Alstom Citadis 302 con el n√ļmero de serie 2063 y bautizada como “Franceze de Cezelli” saliendo de la carri√®ira Magalona cruza la plaza de la estaci√≥n, llamada place August Gibert para tomar la calle de Jules Ferry. Esta unidad realiza un servicio de la linea 2 limitado a Sabines. Luce una librea llamada “Fleurie”.

2020
Imatge #10. 11:47 hores.- Alstom citadis 401, unitat 2020, linia 1. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Alstom Citadis 401, unitat 2020 anomenada “Ville de St-Genies des Mourgues” fent la l√≠nia 1, sortint de la Carri√®ira Magalona per prendre la Carri√®ira Jules Ferry despr√©s de creuar la pla√ßa August Gibert en direcci√≥ al seu terme a Odysseum. Aquesta unitat porta la lliurea “Hirondelles” la dels primers anys de la xarxa.¬†Espa√Īol¬†Alstom Citadis 401, unidad 2020 llamada “Ville de St-G√©nies des Mourgues” haciendo la l√≠nea 1, saliendo de la Carri√®ira Magalona para tomar la Carri√®ira Jules Ferry despues de cruzar la plaza August Gibert en direcci√≥n a su t√©rmino en Odysseum. Esta unidad luce la librea “Hirondelles”, la primera de la red.

25794479242_5506d38cd2_b.jpg
Imatge #11. 11:54 hores.- Alstom citadis 401, linia 1. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Aquesta unitat no identificada √©s una de les primeres 30 que van arribar a la xarxa de tramvies de Montpeller. La composici√≥ acaba de deixar la pla√ßa de la Com√©die i es dirigeix a l’estaci√≥ de Sant-Roch per la Carri√®ira Magalona. Llueix la decoraci√≥ “Hirondelles” (Golondrinas).¬†Espa√Īol¬†Esta rama no identificada es una de las primeras 30 unidades que llegaron a la red de tranvias de Montpellier. La composici√≥n acaba de dejar la plaza de la Com√©die y se dirige a la estaci√≥n de Saint-Roch a traves de la Carri√®ira Magalona. Luce la decoraci√≥n “Hirondelles” (Golondrinas).

25614648910_a01e8f14c6_b.jpg
Imatge #11. 12:03 hores.- Alstom citadis 302, Place de la Comédie, linia 2. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Unitat Alstom Citadis 302 de cinc segments, podent ser qualsevol entre les unitats 2050 i 2064. Aquest tramvia est√† vinilat amb la decoraci√≥ provisional “La Sunny French Tech Attitude” (Fira que es va celebrar al mes de juny de 2016), per la qual cosa no vaig poder identificar el nombre d’unitat ja que quedava tapat per la pel√≠cula pl√†stica. La foto est√† presa a la Pla√ßa de la Com√©die sobre un vehicle de la l√≠nia 2 en direcci√≥ a Saint-Jean-de-V√©das Centre abans d’entrar a la carri√®ira Magalona.¬†Espa√Īol¬†Unidad Alstom Citadis 302 de cinco segmentos, pudiendo ser cualquiera entre las unidades 2050 y 2064. Este tranvia esta vinilado con la decoraci√≥n provisional “La Sunny French Tech Attitude” (Feria que se celebr√≥ en el mes de junio de 2016), por lo cual no pude identificar el n√ļmero de unidad ya que quedaba tapado por la pel√≠cula pl√°stica. La foto est√° tomada en la Place de la Com√©die sobre un vehiculo de la linea 2 en direcci√≥n a Saint-Jean-de-V√©das Centre antes de entrar en la carri√®ira Magalona.

25614642060_cd43e8ffd9_b
Imatge #12. 12:10 hores.- Alstom Citadis 402, unitat 2077, linia 3, Rue de la République, Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†A la cantonada de R√©publique amb √Čtuves i on es separa l’antic recorregut per fer el retorn abans del tancament circular de la l√≠nia 4 fotografio aquest tramvia Alstom Citadis de la s√®rie 402, es tracta de la unitat de set caixes nombre de s√®rie 2077 realitzant un servei en la l√≠nia 3, llueix la lliurea “20.000 lleg√ľes de viatge submar√≠”.¬†Espa√Īol¬†En la esquina de R√©publique con √Čtuves y donde se separa el antiguo recorrido para hacer el retorno antes del cierre circular de la linea 4 fotografio este tranvia Alstom Citadis de la serie 402, se trata de la unidad de siete cajas n√ļmero de s√©rie 2077 realizando un servicio en la linea 3, luce la librea “20.000 leguas de viaje submarino”.

25915195585_2f8f545e69_b.jpg
Imatge #13. 12:19 hores.- Alstom Citadis 402, unitat 2099, linia 3, Rue Jules Ferry, Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Aquest tramvia llueix una lliurea negra provisional a l’espera de rebre la decoraci√≥ “fons mar√≠” o “20.000 lleg√ľes de viatge submar√≠”. Es tracta d’un Alstom Citadis 402 unitat 2099 de la l√≠nia 3 circulant pel carrer Jules Ferry en direcci√≥ a R√©publique previ pas per la pla√ßa d’August Gibert i l’estaci√≥ de Sant-Roc.¬†Espa√Īol¬†Este tranvia luce una librea negra provisional a la espera de recibir la decoraci√≥n “fondo marino” o “20.000 leguas de viaje submarino”. Se trata de un Alstom Citadis 402 unidad 2099 de la linea 3 circulando por la calle Jules Ferry en direcci√≥n a R√©publique previo paso por la plaza de August Gibert y la estaci√≥n de Saint-Roc.¬†

25286486713_3454eccb74_b.jpg
Imatge #14. 12:32 hores.- Alstom Citadis 302, sense identificar, linia 4, Rue Catalan, Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Tramvia Alstom Citadis 302 de cinc caixes i sense identificar fent la l√≠nia 4, a punt de detenir-se en la parada Rondolet a la Carri√®ira Catalan davant de La Poste. Porta una de les dues decoracions dissenyades per Christian Lacroix.¬†Espa√Īol¬†Tranv√≠a Alstom Citadis 302 de cinco cajas y sin identificar haciendo la linia 4, a punto de detenerse en la parada Rondolet en la rue Catalan delante de La Poste. Lleva una de las dos decoraciones dise√Īadas por Christian Lacroix.

25794410632_675bd69ea7_b
Imatge #15. 12:38 hores.- Alstom Citadis 302, unitat 2063, linia 2. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Mentre buscava el cotxe per tornar a Corsan on m’habia de retrobar amb en Dani vaig fotografiar l’√ļltim tramvia de la jornada, era la segona vegada que l’enxampava el mateix dia i es tractava de la unitat 2063 de la s√®rie Citadis 302 d’Alstom circulant a la l√≠nia 2. La fotografia est√† presa passada la parada Rondelet on el tramvia abandona la Rue Catal√†n per entrar a la Rue Maurin. Un cop va passar aquest tramvia em vaig dirigir r√†pidament a buscar el lloc on hi havia aparcat el cotxe unes hores abans, el vaig trobar facilment i sense mes a veure a Montpeller -de moment-, vaig tornar a Corsan per l’antiga ruta nacional.¬†Espa√Īol¬†Mientras buscaba mi coche para volver a Coursan donde me iba a reunir con Dani fotografi√© el √ļltimo tranvia de la jornada, era la segunda vez que lo pillaba el mismo dia y se trataba de la unidad 2063 de la serie Citadis 302 de Alstom circulando por la linea 2. La fotografia est√° tomada pasada la parada de Rondelet donde el tranvia abandona la Rue Catalan para entrar en la Rue Maurin. Una vez pas√≥ este tranvia me dirig√≠ rapidamente a buscar el lugar donde habia aparcado mi coche unas horas antes, lo encontr√© facilmente y sin mas que ver en Montpellier -de momento-, volv√≠ a Coursan por la antigua ruta nacional.

Montpellier_-_Map_of_the_future_tramway_network2
Imatge #16. Futura xarxa de tramvies de Monpeller. Font: Wikipedia.fr, autor: Maximilian Dörrbecker, llicencia CC.

Catal√†¬†Recuperant en part els antics tra√ßats de la companyia Chemins de Fer de l’H√©rault, la xarxa de tramvies de Montpeller passar√† de ser una xarxa urbana a convertir-se en una malla de car√†cter metropolit√† o regional recuperant l’esperit dels vells tramvies ve√Įnals d’abans per√≤ posada al dia amb la tecnologia i el disseny actuals. Aqu√¨ us mostro un dels molts mapes que hi ha a la xarxa sobre com ser√† aquesta futura xarxa. Hi ha moltes inc√≤gnites encara sobre aquestes expansions i certament fins i tot el projecte menys ambici√≥s, de la l√≠nia 5, dorm als calaixos dels pol√≠tics esperant millors temps. No hi ha dubte que encara que sigui poc a poc, aquesta de per si ja densa xarxa, creixer√† m√©s i seguir√† sent un dels referents de la reimplantaci√≥ del tramvia modern a la ve√Įna Rep√ļblica.¬†Espa√Īol¬†Recuperando en parte los antiguos trazados de la compa√Īia Chemins de fer de l’H√©rault, la red de tranvias de Montpellier pasar√° de ser una red urbana a convertirse en una malla de caracter metropolitano o regional recuperando el esp√≠ritu de los viejos tranvias vecinales de anta√Īo pero puesta al dia con la tecnologia y el dise√Īo actuales. Aqui os muestro uno de los muchos mapas que hay en la red sobre como sera esta futura red. Existen muchas incognitas todavia sobre estas expansiones y ciertamente incluso el proyecto menos ambicioso, la linea 5 , duerme en los cajones de los politicos esperando mejores tiempos. No cabe duda de que aunque sea poco a poco, esta de por si ya densa red, crecer√° mas y seguir√° siendo uno de los referentes de la reimplantaci√≥n del tranvia moderno en la vecina Rep√ļblica.


Ribesaltes/Rivesaltes


25818540191_de3925efa9_b.jpg
Imatge #17. 15:40 hores.- Regiorail BB 27119M. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Com encara √©rem al mar√ß i a m√©s, abans del canvi d’hora, i no dispos√†vem de moltes hores de llum solar abans del vespre, vam decidir aprofitar la tarda en un altre lloc m√©s a prop de la frontera i ens vam dirigir, per la ruta nacional, a la localitat de Ribesaltes, on est√† una de les bases de la privada Regiorail i de la companyia del tren tur√≠stic Ribersaltes-Atsat, el TPCF. Alli vam poder fotografiar entre d’altres trens aquesta magn√≠fica Alstom Prima de Regiorail, la BB 27119M que acabava d’arribar amb un llarg mercant.¬†Espa√Īol¬†Como era todavia marzo y adem√°s, antes del cambio de hora, no disponiamos de muchas horas de luz solar antes del anochecer, decidimos aprovechar la tarde en otro lugar mas cerca de la frontera y nos dirigimos, por la ruta nacional, a la localidad de Rivesaltes, donde est√° una de las bases de la privada Regiorail y de la compa√Īia del tren turistico Riversaltes-Axat, el TpcF. All√≠ pudimos fotografiar entre otros trenes esta magnifica Alstom Prima de Regiorail, la BB 27119M que acababa de llegar con un largo mercante.

25793123792_b199bc27d6_b.jpg
Imatge #18.¬†15:48 hores.-¬†Cotxe motor 4554 “Caravelle” de TpcF, ex-Sncf. Foto: ANGEL BADAL¬©.

Catal√†¬†Aquesta imatge correspon a un dels diversos automotors di√®sel que posseeix la companyia del Tren Tur√≠stic del Pa√≠s C√†tar i la Fenolleda, TpcF. Aquest element √©s un cotxe motor ex-Sncf amb el n√ļmero de s√®rie 4554 corresponent a l’antiga s√®rie Sncf X 4500. √Čs l’√ļnic autorail de la TpcF que llueix aquesta curiosa lliurea. Aquest vehicle forma parella amb el cotxe remolc de la foto seg√ľent.¬†Espa√Īol¬†Esta imagen corresponde a uno de los varios automotores diesel que posee la compa√Īia del Tren Tur√≠stico del Pais C√°taro y la Fenolleda, TpcF. Este elemento es un coche motor ex-Sncf con el n√ļmero de serie 4554 correspondiente a la antigua serie Sncf X 4500. Es el unico autorail de la TpcF que luce esta curiosa librea. Este elemento forma pareja con el coche remolque de la fotografia siguiente.

25613301960_dbfd6ac5de_b.jpg
Imatge #19.¬†15:49 hores.-¬†Cotxe remolc 8564 “Caravelle” de TpcF, ex-Sncf. Foto: ANGEL BADAL¬©.

Catal√†¬†Cotxe remolc 8564 de la companyia TPCF. Aquest vehicle correspon a la s√®rie Sncf XR 8500, aquests vehicles eren els “consorts” dels cotxes motors de la s√®rie X 4500. Aquest element forma parella amb el cotxe motor de la foto anterior.¬†Espa√Īol¬†Coche remolque 8564 de la compa√Ī√≠a TpcF. Este vehiculo corresponde a la s√©rie Sncf XR 8500, estos vehiculos eran los “consortes” de los coches motores de la serie X 4500. Este elemento forma pareja con el coche motor de la foto anterior.

25625464780_d8bb16da9c_b.jpg
Imatge #20. 15:57 hores.- Euro Cargo Rail E186.170 i megacombi Ford. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†A les tardes a partir de la 15 hores √©s molt f√†cil veure baixar cap al sud diversos megacombis de Ford amb destinaci√≥ final a la f√†brica d’Almussafes. Solen passar quatre o cinc trens m√©s o menys separats per uns 20/30 minuts. Aquestes composicions poden anar traccionades tant per les traxx d’Euro Cargo Rail amb aquesta lliurea, com per les de DB Schenker amb la seva cridanera lliurea vermell sang i el seu logo DB. En aquest cas veiem una locomotora tritensi√≥ ECR amb n√ļmero de s√®rie E186.170 i el seu corresponent tren de peces i autom√≤bils. A l’esquerra, en Dani, captant el moment.¬†Espa√Īol¬†Por las tardes a partir de la 15 horas es muy facil ver bajar hacia el sur varios megacombis de Ford con destino final en la f√°brica de Almussafes. Suelen pasar cuatro o cinco trenes mas o menos separados por unos 20/30 minutos. Estas composiciones pueden ir traccionadas tanto por las traxx de Euro Cargo Rail con esta librea, como por las de DB Schenker con su llamativa librea rojo sangre y su logo DB. En este caso vemos una locomotora tritension ECR con n√ļmero de serie E186.170 y su correspondiente tren de piezas y autom√≥viles. A la izquierda, Dani captando el momento.

25842299412_54229176d6_b.jpg
Imatge #21. 16:07 hores.- MaK G1206 de Regiorail # 1146. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Sempre √©s interessant visitar l’estaci√≥ de Ribesaltes. Aquest dia a m√©s de l’automotor di√®sel, la Alstom Prima BB 27119M i molts vagons de mercaderies havia a m√©s mig amagats entre aquests √ļltims dos tractors di√®sel MaK G 1206, un blau i un altre verd. Aquest √ļltim estava en millor disposici√≥ de ser fotografiat ja que tot i que estava una mica encaixonat entre un tren i la tanca perimetral de l’estaci√≥ no hi havia problema per adafar-lo de cos sencer o gaireb√©. L’altre tractor, el de color blau estava darrere de la tanca que separa les vies del TpcF de la platja de mercaderies i e optat per no publicar-lo ja que no s’aprecia b√© la locomotora √≠ntegrament.¬†Espa√Īol¬†Siempre es interesante visitar la estaci√≥n de Rivesaltes. Ese dia ademas del automotor diesel, la Alstom Prima BB 27119M y muchos vagones de mercancias habia ademas medio escondidos entre estos √ļltimos dos tractores diesel MaK G 1206, uno azul y otro verde. Este √ļltimo estaba en mejor disposici√≥n de ser fotografiado ya que aunque estaba algo encajonado entre un tren y la valla perimetral de la estaci√≥n no habia problema para tomarlo de cuerpo entero o casi. El otro tractor, el de color azul estaba detras de la valla que separa las vias del TpcF de la playa de mercancias y e optado por no publicarlo ya que no se aprecia bien la locomotora en su totalidad.

25330435094_a93cfb7279_b.jpg
Imatge #22. 16:23 hores.- Sncf BB 26114 i tren de contenidors-cisterna. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†A m√©s dels megacombis de Ford, un altre tr√†nsit molt nombr√≥s per aquest tram s√≥n els trens de contenidors qu√≠mics traccionats gaireb√© sempre per les potents Sybic, en aquest cas el tren, que segurament es dirigia cap a Espanya estava a c√†rrec de la Sncf BB 26114.¬†Espa√Īol¬†Adem√°s de los megacombis de Ford, otro tr√°fico muy numeroso por este tramo son los trenes de contenedores qu√≠micos traccionados casi siempre por las potentes Sybic, en este caso el tren, que seguramente se dirigia hacia Espa√Īa estaba a cargo de la Sncf BB 26114.

25286114863_22ba8efe6c_b.jpg
Imatge #23. 16:46 hores.- Sncf AGC Z 27871/27872+  AGC Z 27500 n./id. i tren Ter Avinyó-Portbou. Foto: ANGEL BADAL©.

Catal√†¬†Poc abans de les cinc de la tarda ens vam plantejar la tornada a casa, per√≤ com tot havia bona llum vam decidir quedar-nos una estona m√©s a Rivesaltes a veure si passava algun mercaderies o alguna sorpresa de les que tant abudan per la xarxa francesa. No va ser aix√≠ i l’√ļltim tren que fotografiem va ser aquesta doble composici√≥ d’AGC Z 27500 en direcci√≥ sud, segurament amb destinaci√≥ Portbou. La primera unitat era la Z 27871/27872, la seg√ľent no la vaig poder identificar.¬†Espa√Īol¬†Poco antes de las cinco de la tarde nos planteamos el retorno a casa, pero como aun habia buena luz decidimos quedarnos un rato mas en Rivesaltes a ver si pasaba algun mercancias o alguna sorpresa de las que tanto abudan por la red francesa. No fu√© as√≠ y el ultimo tren que fotografiamos fue esta doble composici√≥n de AGC Z 27500 en direcci√≥n sur, seguramente con destino Portbou. La primera unidad era la Z 27871/27872, la siguiente no la pude identificar.


Feu clic a qualsevol imatge per activar el mòdus carrussel. / Hacer clic en cualquier imagen para activar el modo carrusel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s